top of page

Világhírű magyar származású  " Emberek Művészek"
        

Három magyar származású került be az amerikai milliárdosok exkluzív klubjába

Három magyar származású került be az amerikai milliárdosok exkluzív klubjába.

BUDAPEST - Két magyar kapott helyet a dollármilliárdosok exkluzív társaságában: Soros György és Steven UdvarHazy jutott be a 793 fős klubba. A két üzletember házi versenyében a 79 éves Soros áll jobban, aki 11 milliárd dolláros (1958 milliárd forint) vagyonával az amerikai Forbes-lista 29. helyén áll - derül ki a Népszabadság A 150 leggazdagabb Magyarországon című kiadványából.

Soros György

Soros Schwartz György néven Budapesten látta meg a napvilágot, de a II. világháború után, 17 évesen Londonba, onnan pedig az Egyesült Államokba menekült. A filozófus 1969-ben alapította meg első cégét, és merész valutaspekulációi hamarosan ismertté és szemérmetlenül gazdaggá tették. Soros nevét 1992-ben tanulta meg a világ, ekkor ugyanis a hírhedt „fekete szerdán" az angol font ellen spekulált, és nyert!

Soros György. Tizenhét évesen hagyta el Magyarországot

Vagyona olyannyira jelentős, hogy képes rendszereket és kormányokat buktatni, országok történelmén változtatni. Eddig 6 milliárd dollárt (1200 milliárd forint) adományozott kulturális célokra, és támogatásai állítólag komoly szerepet játszottak a grúz „rózsás forradalom", valamint az ukrán „narancsos forradalom" sikerében, sőt korábban a szovjet rendszer összeomlásában is. Soros kétszer nősült, és vált el, az örökségét pedig ötfelé kell majd darabolni - ennyi utódja született ugyanis.

Steven Udvar-Hazy

Steven Udvar-Hazy a maga 2,2 milliárd dollárjával (394 milliárd forint) szegénylegénynek tűnik Soros mögött. A 64 éves üzletember 1958-ban ment New Yorkba, ahol szerelmének, a repülésnek szentelte figyelmét.

Repülőgépek bérbeadásával szerezte 394 milliárd forintnyi vagyonát

 

 

Cége légitársaságoknak lízingelt repülőgépeket, amíg el nem adta az AIG-biztosítónak. Az 1,3 milliárd dolláros Udvar-Hazy maradt a vállalat feje, amely 2006-ban 824 gépet birtokolt, többet, mint a 679 darabos flottával rendelkező American Airlines. A pesti férfi a washingtoni Udvar-Hazy Központban 120 repülőkülönlegességet és 140 űrutazási kelléket állított ki gyűjteménye darabjaiból.

Charles Simony

Charles Simonyi Pénzét (178 milliárd forint) az Excel és a Word programok fejlesztéséből szerezte. Két szerelme van: a repülés és a felesége

 

 

Charles Simonyi is szereti a repülést, olykor az űrbe is, ám a zalai számítástechnikus Bill Gates társaként vált milliárdossá - bár most vagyona valamivel az álomhatárnak számító egymilliárd alatt van (178 milliárd forint). Olyan szeretve-gyűlölt programokat dolgozott ki, mint az Excel és a Word - mindkettőt milliárdok használják naponta.

Kevesebbet hallani a szintén 56-os Thomas Péterffyről, aki mérnökként a tőzsdei elektronikus kereskedelmet forradalmasította. Birodalma napról napra nő, és ma már 700 millió dollárt ér.

Ecset és dobverő​
RUTTKA FERENC VÁMOSGYÖRK, 1926

Festő, díszlettervező. Tanulmányait a budapesti Iparművészeti Főiskola díszlettervezői szakán végezte 1956-ban. Mesterei Varga Mátyás, Köpeczi Bócz István, Miháltz Pál és Vogel Erik voltak. A MAFILM vállalatnál díszlettervezőként dolgozott, Fábry Zoltán, Keleti Márton és Jancsó Miklós filmjeihez tervezett díszleteket. 1965-től tíz éven át Németországban zenészként dolgozott. Rajzai rendszeresen megjelentek különböző napilapok hasábjain. Kiállításai voltak Budapesten, Franciaországban, Bécsben, Münchenben, Los Angelesben és Mexikóban. Munkái külföldi magán- és közgyűjteményekben találhatók.

Magyar festő gyógyító erejű képe is segítette a betegeskedő II. Erzsébetet. Ruttka Ferenc úgy tartja: ha a pápának és Reagan elnöknek használt, a brit királynőnek is jól jön delejezett olajképe.

– A célom az volt, hogy a világ vezető politikusainak a nehéz időkben is jusson eszébe Magyarország. De történetemnek súlyos előzménye volt. Egyik barátomról lemondtak az orvosok, én pedig nem tudtam másként segíteni rajta, csak azzal, amihez értek: festettem neki. Napjai voltak hátra, amikor megkapta a képet.

A rámába fogott tájat néztem, és éreztem a természet gyógyító erejét, miközben lassan, apránként legyőztem a rákot, árulta el évekkel később nekem a barátom. Ekkor döntöttem el: a képeimmel másokon is segítek – mondta Ruttka Ferenc festőművész.

Legutóbb egyik levelezőpartnere, II. Erzsébet brit királynő kapott gyógyító erejű képet. Ezen a Lepence és Visegrád közötti Duna-szakasz ártérén álló, lombkoronáját vesztett fa és egy, a háttérben álló parasztház látható.

A 87 éves királynő március elején fertőzést kapott, néhány napra kórházba került. Ruttka még gyógyulása előtt postázta Remény című alkotását.

Reagan köszönete 
Az első próbát számára a Ronald Reagan ellen 1981 márciusában elkövetett merénylet jelentette. Az amerikai elnök tüdőlövést kapott, évekig számos szövődménytôl szenvedett. Ruttka egy balatoni tájképet küldött neki, amit Reagan felépülése után levélben köszönt meg, a gépelt dokumentumot fekete tintával saját maga írta alá.

Pápai üdvözlet
II. János Pált 1981-ben sebesítette meg a török terrorista, Ali Agca. Az egyházfőt évekig rendszeresen visszatérő tüdőgyulladás kínozta. Ruttka a Dunakanyarról festett képet, aranyszínű háttérrel a gyógyulás érdekében. A pápa jókívánságait küldte el neki.

Balaton Thatchernek
Margaret Thatcher brit miniszterelnök 1989-ben kapott egy balatoni festményt, nem sokkal azután, hogy az ellene elkövetett merénylet mély lelki nyomokat hagyott benne. Ruttka ecsetet ragadott a hír hallatán, tájképe pedig a Downing Street 10. alatt ért célba. Thatcher postafordultával válaszolt.

Delejezett karton
A nemzetközi galériák által jegyzett 85 éves Ruttka olajképeket fest olasz, vízálló kartonra. Egy alkotás értéke 17 és 50 ezer forint között mozog. A két óra alatt készült képek ismertetőjele, hogy azokon mindig látható egy fa, az élet, élni akarás szimbóluma.

A képek a természet gyógyerejével, a delejezés hatásával bírnak – véli alkotójuk. Ruttka-festmények tulajdonosa Akihito japán császár, XVI. Benedek, Hi Jintao volt kínai elnök, Hillary Clinton, Nicolas Sarkozy volt francia elnök, Angela Merkel német kancellár és Mihail Gorbacsov is.

LIEBE LESER ! WIR HABEN EINE INTERESSANTE NEUIGKEIT FÜR FUSSBALL-FANS. DER AUCH IN MÜNCHEN WOHLBEKANNTE UNGARISCHE KUNSTMALER UND BÜHNENBILDNER (HUNNIA UND BAVARIA FILMSTUDIOS) FERENC RUTTKA HAT MEHRERE ORIGINAL-FOTOS VON SEINEM EHEMALIGEN FREUND FERENC PUSKÁS. HERR RUTTKA HAT UNS DIESE BILDER ZU VERFÜGUNG GESTELLT, UND WIR WERDEN WÖCHENTLICH EIN PUSKÁS-BILD AUS SEINEM ARCHIV VERÖFFENTLICHEN.

Mr. David J. Kostelancik

Chargé d’ Affaires a.i. of the

Embassy of the United States of America

requests the pleasure of the company of

 

Mr. Ferenc Ruttka

 

at a reception

In Celebration of the legacy of Willis Conover

and the Voice of America’s „Jazz Hour” Program

 

on Tuesday, May 16, 2017

at 6:30 – 8:30 p.m.

bottom of page