cropped-fejlec-magyarnemzetorseg-világosabb.jpg

Év végi üdvözlet

Tisztelt Nemzetőrök!

A 2021. évi munkatervünk sikeresen megvalósult. 

A kiemelt tevékenységeinket tükrözi a mellékelt 2022-es  Nemzetőr naptár.

Köszönöm v.l. Béni Tibor nemzetőr-ezredes úr tevékenységét, a naptár elkészítését.

 

Kívánok mindenkinek áldott, boldog Karácsonyi ünnepeket, eredményes Új esztendőt és jó egészséget!

 

Üdvözlettel: Bacsó Ernő nemzetőr-tábornagy

2022 Nemzetőr naptár.jpg
cropped-fejlec-magyarnemzetorseg-világosabb.jpg

Hagyományainkhoz híven 2021. november 4-én az első magyar Nemzetőr emlékműnél elhelyeztük a megemlékezés koszorúját.

Tisztelt Tábornok Urak, Nemzetőrök!    

Hagyományainkhoz híven 2021. november 4-én az első magyar Nemzetőr emlékműnél elhelyeztük a megemlékezés koszorúját.

A résztvevők megjelenését köszönöm.

A továbbiakban Szíki Károly színművész, nemzetőr-ezredes sorait és képeit küldöm a megemlékezésről.

 

Bacsó Ernő nemzetőr-tábornagy

 

Méltó megemlékezés a Gyásznapon

-Nemzetőrök  az 1956-os Nemzetőr szobornál a Kucorgó téren, Rákosmentén –

 

Vírus ide vagy oda, a Nemzetőrök egy év kihagyás után nem tágítottak és Bacsó Ernő nemzetőr tábornagy invitálására csaknem 100-an jelentek meg Budapesten, a XVII. kerületben, a Kucorgó téren.

A pergő tempójú emlékezést kiválóan koordinálta Szelepcsényi Sándor, a Rákosmenti ’56-os Alapítvány elnöke.

Jelen volt és friss virágból készült koszorút hozott a körzet országgyűlési képviselője Dunai Mónika és a polgármester Horváth Tamás, valamint a képviselő testület több tagja is ott állt a ceremónián. Szembeötlő volt, hogy szép számú diákság is ott volt, mellükön méretes lyukas  nemzeti  lobogóval. Láthatóan elérzékenyülten fogadták ezt a tényt az idős ’56-os forradalmárok.

 

A Himnusz eléneklése után Szelepcsényi Sándor a rákoskerti nemzetőrök történetét elevenítette fel, s a még élő Szabó Attilát és társainak forradalmi szerepét méltatta.  Szabó Attila egy kisebb csoporttal már 1955. június 5-én rendszerváltást szervezett, de letartóztatták és 3 évi börtönre ítélték. A forradalom győztes napjaiban szabadult, nemzetőrnek állt be, és a beözönlő oroszokkal szemben fegyveres harcot vívott. 12 év börtönbüntetésre ítélték, 1966 decemberében szabadult. Együtt koszorúzott Zsámbokréty Zénóval, aki ’56 októberében negyedéves gimnazista volt, és fegyverrel harcolt a betolakodó szovjetekkel szemben. 3 évi börtönbüntetésre ítélték, majd évekre Rendőri Felügyelet alá került. Ma a Rákosmenti Politikai Foglyok Szövetségének tagja.

 

Szelepcsényi Sándor méltató beszéde után Szíki Károly színművész, nemzetőr ezredes az alkalomhoz és hely szelleméhez illően Ady Endre, András Sándor és Nagy Gáspár egy-egy egy versét mondta el.

 

Ezek után Bacsó Ernő nemzetőr tábornagy beszélt a nemzetőrök mindenkori hazavédő szerepéről és az emlékezés kötelezettségéről, arról a fogadalomról, hogy hazánk első Nemzetőr szobrának felállításakor tettek: minden évben összejönnek és emlékeznek, mely a múlt és jelen közti kapocs szerepét mutatja példázatosan.

Bacsó Ernő tábornagy beszédének végén elismerő oklevelet adott át  a körzet országgyűlési képviselőjének, Dunai Mónikának és Horváth Tamás  polgármesternek

A méltató beszédek elhangzása és a kitüntetések átadása után a koszorúk és virágok elhelyezése következett.

A Szózat és a Székely Himnusz eléneklésével zárult a megemlékezés.

A megjelentek ezt követően az Árpád-házi Szent Erzsébet templom falán elhelyezett emléktáblához vonultak, hogy a rákoscsabai nemzetőrök előtt tisztelegjenek.

Jó volt emlékezőnek és magyarnak lenni ezen a nemzettragédiára emlékező rákosremetei napon.

cropped-fejlec-magyarnemzetorseg-világosabb.jpg

Banneux, Belgium, megemlékezés és körmenet az 1956-os Magyar Kereszthez 2021.10.31-én

cropped-fejlec-magyarnemzetorseg-világosabb.jpg

Emlékeztünk együtt és imádkoztunk az '56-os forradalom áldozataiért a Banneux-i Magyar Keresztnél

Emlékeztünk együtt és imádkoztunk az '56-os forradalom áldozataiért a Banneux-i Magyar Keresztnél, amelyet belga fiatalok állítottak 1956-ban.

Az ünnepi műsor keretében Dr. Szakács Imre a Brüsszeli Magyar Nagykövetség közösségi diplomatája tartott beszédet.

Lukács József kölni plébános szentmisét tartott a Chapelle du Message kápolnában.

A rendezvényen a belga, a luxemburgi és a németországi magyar közösségek tagjai (kb. 100 fő) vettek részt. Ficsor László nemzetőr ezredes, németországi parancsnok, az 1956-os Magyar Nemzetőrséget képviselte.

IMG_7130.JPG
cropped-fejlec-magyarnemzetorseg-világosabb.jpg

A hősök emlékére

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján

A hősök emlékére

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján emlékünkbe idézzük azokat a hősöket, akik a népfelkelés előtt, alatt és után a kommunista rémuralom áldozatává lettek. Akik meghaltak vagy megnyomorodtak a kommunista diktatúra évei alatt. Egyik legjelentősebb emlékművük Csömörön áll, a 2006-ban elkészült Gloria Victis.

A Deutsch-Ungarische Gesellschaft Rhein-Ruhr e.V. (Német-Magyar Társaság a Rajna és a Ruhr vidékén) emléktáblát készíttetett, amelyet a 2021. október 21-én 15 órakor kezdődött megemlékezés keretében a társaság elnöke, Dr. Apponyi Alfréd gróf és helyettese, Dr. Szörényi Erzsébet avatott fel. Az 1956 Magyar Nemzetőrség németországi parancsnokának kérésére több nemzetőr, közöttük Máhli Imre nemzetőr altábornagy és Szabó János mérnök-dandártábornok is elhelyezte a megemlékezés koszorúját.

Az ünnepségen Csömör nagyközség képviselői is részt vettek.

Ficsor László

Az 1956 Magyar Nemzetőrség németországi parancsnoka, nemzetőr ezredes

cropped-fejlec-magyarnemzetorseg-világosabb.jpg

LUGOSI BABETT KÖNYVBEMUTATÓJA-

Vitéz Lovag DÖMÖTÖR ZOLTÁN Vezérezredes​​

LUGOSI BABETT KÖNYVBEMUTATÓJA Vitéz Lovag DÖMÖTÖR ZOLTÁN Vezérezredes az 1956-os Magyar Nemzetőrség Alapító Elnök Főparancsnoka Attila Hotel Budapest 2021. július 7. A felvétel Lugosi Babett megbízásából készült x-media
cropped-fejlec-magyarnemzetorseg-világosabb.jpg

 Naptári tervkivonat országos 2021

letöltés.jpg

Tudósítás a 2019.évi Vitézavatásról

A Történelmi Vitézi Rend Budapesten, a Belvárosi Plébániatemplomban tartotta az újonnan felvett vitézek ünnepélyes eskütételét és avatását, 2019. szeptember 21-én. Vitéz Hunyadi László, a Történelmi Vitézi Rend főkapitánya 58 főt avatott a Történelmi Vitézi Rend tagjává. Két főt saját érdemei alapján, 27 főt várományosként avattak, a nemzetvédelmi tagozatba 29 fő nyert felvételt.

P7090021.JPG

MEGHÍVÓ

PÉTERFY.jpg
Pákozd_2019_09_29_2861.JPG

1848-as Pákozdi Csata Emlékművénél 2019. szeptember 29-én rendezett megemlékezés

A Gróf Batthyány Lajos Nemzetőr Szövetség képviseltette magát  a Katonai Emlékparkban az 1848-as Pákozdi Csata Emlékművénél 2019. szeptember 29-én rendezett megemlékezésen, koszorúzáson.