top of page

SPORT und WELLNESS

Mir ist es gelungen, zwei Goldmedaillen - Einzel und Doppel - bei der Senioren-Weltmeisterschaften in Oman im Ü-60 Wettbewerb zu gewinnen.

Egyéniben és Boris Rosenberggel párosban nyertem a Veterán Világbajnokságon.

Zsolt-Georg Böhm

327141063_1142591409758868_4973876766363001237_n (1).jpg
323420142_768442214798528_5716852652684344653_n.jpg
327123597_5801072759939986_4404072316694701026_n.jpg

Zsolt-Georg Böhm war einer der erfolgreichsten Teilnehmer bei der in der letzen Woche stattfindenden Senioren-Weiltmeisterschaften in MUSCAT, OMAN.
Diese TOP-Veranstaltung wird alle zwei Jahre durchgeführt.
Böhm ging als aktueller Europameister der Altersklasse Ü60 an den Start. Die Starterliste umfasste
1600 Spielerinnen und Spieler aus 69 Nationen. 2018 in LASVEGAS waren es sogar mehr 4000 Starter. Also eine ganz großes Tischtennis-Event. Mit seinem Doppelpartner Boris Rosenberg, der auch in Deutschland spielt, meldete er in der Doppel-Klasse Ü60. In 14 Gruppen gingen 64 Doppelpaare in der Altersklasse Ü60 an den Start.
Die Gruppenspiele: Zsolt-Georg Böhm/Boris Rosenberg - PANCHAL/WAGH, Indien 3:0,  PACHEV/ABIS, Bulgaien/Türkei 3:0,
                                  NOROV/BLACKLEY, MGL/UAE 3:0
KO-Runden:              8-tel-Finale: Zsolt-Georg Böhm/Boris Rosenberg - PERAIYUR-RATNASAMY/SEKAR, Indien 3:1,
                                  4-tel-Finale, Zsolt-Georg Böhm/Boris Rosenberg - KINASHI/TAKAHASHI, Japan 3:0
                                  Halbfinale, Zsolt-Georg Böhm/BorisRosenberg - DASKALOV/SAPABAEN, Bulgarien 3:0
                                  Finale, Zsolt-Georg Böhm/Boris Rosenberg - YANG, JIN LIANG/ZHAO, AN BIN, China 3:0

Im Doppel-Finale verletzte sich Rosenberg im ersten Satz, aber nach einer Verletzungspause konnte er weiterspielen.                         "      Sie gewannen das Endspiel souverän. 

Im Herren-Einnzel der Altersklasse Ü60 gingen 123 Spieler an den Start, in 30 Gruppen wurden die Gruppenspiele ausgetragen,
Gruppenspiele: Zsolt Georg Böhm - SVIKIS,ERVINS, LAT 3:0, - CHOPRA, VINAY, Indien 3:1, - GRAY, DICCON, England 3:0,
KO-Runden:         über 8-tel- und 4-tel-Finale führte der Weg Zsolt Beorg Böhm ins Halbfinale. Der Gegner hieß Boris Rosenberg, der
                              erfolgreiche Doppelpartner von Zsolt war sein Gegner. Ein starker Spieler, ein nicht einfacher Gegner.
                              Zsolt-Georg Böhm verstand es taktisch, mit der Erfahrung aus unzähligen Spitzenspielen mit dem "Blastikball "in der
                              Oberliga Südwest, seinen Freund und Doppelpartner Boris mit 3:1 zu schlagen und schaffte den Einzug ins Finale
                              im Herren-Einzel der Ü60 Spielklasse.
Finale:                   Zsolt-Georg Böhm - WANG, YAN SHENG 11:5, 6:11, 11:7, 11:4, 3:1
Zsolt-Georg Böhm gelang es gegen den ehemals für Norwegen spielenden Wang Yan Sheng, den er noch nie besiegt hatte, zu gewinnen. 
                              
Böhm konnte den  OMAN CONVENTION & EXHIBITION CENTRE als
- Weltmeister im Herren-Doppel der Senioren-Klasse Ü60 sowie als
- Weltmeister  im Herren-Einzel der Senioren-Lasse Ü60 verlassen.

image30.jpeg

DREAM CUP WORLD-TEAM KARATE CHAMPIONSHIP & PARASPORT VERSENY -SHIHAN FURKÓ KÁLMÁN MEGEMLÉKEZÉS 2022.11.21

DREAMCUPWORLD NEMZETKÖZI KARATE CSAPATBAJNOKSÁG ÉS I-KARATE PARASPORT VERSENY-2022. NOVEMBER 19. BUDAPEST MADÁRFÉSZEK ÖKÖLVÍVÓ AKADÉMIA

 

EGYEDÜLÁLLÓ MAGYAR KEZDEMÉNYEZÉSKÉNT, CSAPAT FORMAGYAKORLAT ÉS KÜZDELMI VALAMINT A KYOKUHIN KARATÉBAN ELSŐ ÍZBEN NEMZETKÖZI KARATE PARASPORT VERSENYSZÁMOKBAN ÉRKEZTEK A VERSENYZŐK MAGYARORSZÁGRA...

 

LÁTVÁNYOS ÖNVÉDELMI, HARCMŰVÉSZETI ÉS KÖZELHARC BEMUTATÓK A VERSENY GÁLAMŰSORÁBAN…

 

A Magyar Karate Szakszövetség, a Stabilitás Sport Promotion szervezésében, az elmúlt években megrendezett nagy sikerű őszi karate programsorozatot követően, idén, a jubileumi 50 éves nagyszabású rendezvénysorozatot keretében szervezte meg a DREAMCUPWORLD rendezvényt november 19-én az újpesti Madárfészek Akadémia Kellner Ferenc sportcsarnokban, Budapesten, amely egy nemzetközi karate csapatverseny illetve I-karate Parasport verseny és egy  bemutató show keretében színvonalas programot biztosított a versenyzők, a fiatalok és a családok részére.

 

A DREAM CUP WORLD - TEAM KARATE CHAMPIONSHIP elnevezésű nemzetközi karate csapatbajnokság a hétvégén Budapesten, kata (azaz formagyakorlat) és kumite (azaz küzdelem) versenyszámokban került lebonyolításra, mely versenyszámok eddig együtt - a 2019 évi első magyarországi megrendezése előtt - még nem kerültek megrendezésre a nemzetközi karate szervezet égisze alatt, ezért sportdiplomáciailag kiemelt az esemény jelentősége.

A versenyen megemlékeztek a tavalyi évben elvesztett nagymester, a kyokushin karate egyik hazai megalapítója, a legendás felderítő kiképzőtiszt, 8 danos karate mester, Shihan Furkó Kálmán (1947-2021) emléke előtt is, amely tiszteletére a verseny szervező bizottság létrehozott egy vándorserleget, amelyet Dr. Furkó Kálmán, a mester fia adott át a legeredményesebb csapatnak. A versenyen szintén megemlékeztek a fiatalon elhunyt szintén egykori szolnoki karate vezető, Shihan Karmazin György emléke előtt is. 

 

Shihan Koen Spitaels, az EFKO (európai fullcontact karate szervezet) elnöke, elmondta, hogy "rendkívül örül annak, hogy Magyarországon ismét új kezdeményzésként egy a csapatküzdelmi versenyszámmal együtt az I-karate Parasport verseny is  - elsőként a kyokushinban - bevezetésre került a karate versenyzők számára a nemzetközi versenyrendszerben, és bízik benne, hogy a nemzetközi szervezet vezetőségének támogatásával hamarosan csapatvilágbajnokságot rendezhetünk Budapesten."

 

Dr. Garamvölgyi László, a verseny fővédnöke a versenyzőknek szánt üzenetében kifejezte, hogy"a versenyen keresztül erősödik a karate társadalom számára fontos értékeinek közvetítése, mint tisztelet, fegyelem, kitartás, akaraterő" és kiemelte a karate közvetett bűnmegelőző szerepét is.

 

Dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke elmondta, hogy "jó érzés volt hallani a karate himnuszát, amelyre egykor versenyzőként ő is bevonult, kiemelte a verseny csapatépítő hatását, mely fontos szerepet tölt be a különböző szervezetek közös együttműködésében", emellett méltatta Shihan Furkó Kálmán munkásságát és a magyar karatéban betöltött példakép szerepét.

 

A versenyen látványos formagyakorlatokat és parázs küzdelmi csatákat láthattunk, elsősorban a kazak, üzbég és a magyar versenyzők között, akik a legtöbb érmet szerezték a bajnokságon.  

 

A Parasport versenyszámokban Halász Attila és Magyar Adrián mesterek,- hazai karate parasport vezetőinek, valamint Koen Spitaels nemzetközi I-karate egyik parasport vezetőjének koordinálásával, több országból közel 100 parasportoló vett részt a formagyakorlat és páros formagyakorlat kategóriákban, amely egy igazi jó hangulatú, családias versenyt eredményezett. 

 

A csapatbajnokságon érezhető volt az a csapatszellemet, összetartást erősítő hangulat, ami miatt a hazai és nemzetközi vezetők fontosnak tartották bevezetni hivatalos versenyszámként ezt a verseny kategóriát is, amellyel kapcsolatban Shihan Koen Scarrenberg, az EKO nemzetközi karate szervezet elnöke kifejezte szándékát és támogatását egy világbajnokság formájában történő budapesti megrendezésű verseny lehetőségére is a jövőben.

 

A rendezvénysorozat tervezett programjában szerepelt egy  gálaműsor is, karate, önvédelmi bemutatókkal, szuperfight küzdelemmel- magyar és üzbég versenyzők között-, ahol látványos harcművészeti programok, önvédelmi és közelharc bemutatók is színesítették az eseményt.

 

 A rendezvény lehetőséget teremtett még sporttal, egészséggel és a helyes életmóddal kapcsolatos bemutatókra, szakkkiállításokra és egyéb szakmai programokra is.

 

A rendezvényen kiemelkedő eredményt értek el a kazak, üzbég és a magyar versenyzők, akik kiváló küzdőszellemről tettek tanúbizonyságot. 

 

AZ ESEMÉNY VÉDNÖKEI:

- Shihan Koen Scharrenberg, EKO (Európai Karate szervezet) elnök, WKO (világszervezet) alelnök, a verseny nemzetközi védnöke

- Dr. Garamvölgyi László r. dandártábornok, BM. Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács-Komm.igazgatója - fővédnök

- Dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szövetség és Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke

 

AZ ESEMÉNY KIEMELT DÍSZVENDÉGEI:

- Dr. Furkó Kálmán, Shihan Furkó Kálmán fia

- Dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szövetség és Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke

- Shihan Koen Spitaels, EFKO (Európai Fullcontact Karate szervezet) elnök, 

- Shihan Batyrkhan Sarmanov, a kazakhstan Shinkyokushin szövetség képviselője 

- Shihan Mutal Nazarov, az üzbég Shinkyokushin szövetség képviselője,

- Dr. Ferenczy Zoltán, a Magyar Shinkyokushin Sportszervezet tiszteletbeli elnöke

- Shihan Kálóczi József, MKKSZ ország képviselő 

- Shihan Szabó Tamás, az MKKSZ elnöke

- Ádám Imre, Tatami Sport Kft Ügyvezető igazgató

- Prof. Dr. Nemes András, a Magyar Shinkyokushin Sportszervezet társadalmi elnöke

- Dányi Róbert nemzetőr ezredes, 1956 Magyar Nemzetőrség, főparancsnok-helyettes és egyben az esemény egyik szervezője is

- valamint számos hazai és nemzetközi sportvezető 

 

DREAM CUP WORLD KARATE TEAM CHAMPIONSHIP PROGRAMJA:

 BUDAPEST, 2022. NOVEMBER 19.

 

2022. november 19. szombat: Karate csapat verseny, I-karate Parasport verseny 

 

08:00-          Sportcsarnok nyitás.

08:00-10:00 Regisztráció, sorsolás bírói értékezlet

10:00-13.00 Parasport versenyszámok 

13.00-14:00 Szünet, szakmai programok

14:00-15:00 Ünnepélyes Megnyitó, Furkó Kálmán megemlékezés, kisfilm, beszédek

                     Parasport bemutató 

15-00-17.30 Parasport és karate csapatverseny elődöntők- döntők- bemutatók 

17:30-          Ünnepélyes eredményhirdetés – Záró ceremónia.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DREAM CUP WORD - TEAM KARATE CHAMPIONSHIP 2022. NOV. 19  BUDAPEST, HUNGARY

 

EREDMÉNYEK:

 

Csapat Kata - formagyakorlat:

1. Kagami SE

2. International Budokai

3. Üzbegisztán

 

Csapat Kumite - küzdelem:

1. Kazakhsztán

2. International Budokai

3. Stabilitás Sport Promotion 

 

A Shihan Furkó Kálmán vándorserleget Kazahsztán Csapata nyerte el, amelyet Dr. Furkó Kálmán, a legendás mester fia adott át a sportolóknak. Gratulálunk!

 

A szervezőbizottság ezúton fejezi ki köszönetét a verseny támogatóinak, a bíróknak, a segítőknek, illetve mindenkinek aki hozzájárult a verseny sikeres megrendezéséhez.

 

Tisztelettel:     OSU!

                                     

                                   Kalmár Árpád

                   DREAM CUP WORLD KARATE                     CHAMPIONSHIP SZERVEZŐBIZOTTSÁGA